Om Ikigai aikidoklubb

Ikigai aikidoklubb är en ideell förening som grundades 1994 av Claes Nyberg. Klubben hette initialt Gubbängens Aikidoklubb och bedrev då precis som nu huvuddelen av träningen i Gubbängshallen söder om Stockholm. Klubben är medlem i Svenska Aikidoförbundet och därmed också i Riksidrottsförbundet. Klubben är också medlem i Stockholms Budo och Kampsportsförbund. Internationellt följer vi inriktningen Aikikai och är medlem i internationella aikidoförbundet IAF.

Idag har klubben vuxit till en av Sveriges största aikidoklubbar och har träning alla dagar i veckan fördelat på tre olika dojos (träningslokaler), Gubbängshallen, Enskedehallen och Älta skola.

Klubben har alltid präglats av en positiv anda och en god stämning och är en klubb där alla välkomna. Vi strävar hela tiden efter att utveckla och göra vår verksamhet ännu bättre. Klubben har en rad erfarna instruktörer och bedriver träning för barn, ungdomar och vuxna, och har även våra omåttligt populära familjepass där föräldrar kan träna tillsammans med sina barn (från 5 år).

Aikido är självutveckling med tradition

Aikido är en japansk kampkonst grundad av Osensei Morihei Ueshiba under 1900-talets första halva. Rötterna går dock betydligt längre tillbaka än så, och aikido härrör från samurajernas stridsformer såväl med som utan vapen, med utgångspunkt i svärdskonsten.

I aikido finns ingen tävling, endast strävan att utveckla sig själv. Denna strävan sammanfattas i det japanska uttrycket ”masakatsu agatsu” – den sanna vinsten är vinsten över dig själv.

Att träna hos Ikigai Aikidoklubb

Aikido tränas under likartade former världen över, i en dojo och med japansk budoetikett. Passet börjar med en stunds meditation (mokuso) och inhälsning (rei). Vi gör därefter ofta en kortare uppvärmning och fallträning (ukemi). Efter det brukar den tekniska träningen inledas, med obeväpnade tekniker (taijutsu) i kata-form, d.v.s. i mer eller mindre förutbestämda mönster. Allteftersom träningen fortskrider och högre färdighet uppnås kan träning i friare former göras. Teknikerna är olika slags försvar mot en rad olika anfallsformer såsom grepp, fasthållningar och slagattacker för att nämna några. Försvaren utgörs av olika slags kast, grepptekniker och lås, men det är egentligen principerna bakom som är målet vi strävar mot.

Träning med vapen (bukiwaza) görs med jo (trästav) och bokken (träsvärd). På mer avancerade nivåer förekommer även försvar mot kniv (tanto). Faktum är att det är ur svärdskonsten som träningen har sina djupaste rötter, och all träning, med eller utan vapen, harmonierar i sina grundprinciper.

Passet avslutas som det började med meditation, avhälsning, och inte sällan med en stunds samvaro över en kopp te.

Träningen utgår från individens nivå och förmåga, och sker i en inkluderande och trivsam atmosfär.